Nieuwe stekkies in verhuur op 11 maart en 18 maart aanstaande. Zie woningadvertenties op Woonservice Regionaal.

November 2023

Ieder erf een eigen woonbeleving

Dat STEK anders is dan een traditionele woonbuurt kun je wel zien als je op de eerste twee erven staat. Om ieder erf staan zo’n 15 houten woningen. Dit zorgt voor een hechte sociale binding tussen erfgenoten. Er is heel veel groen op en om de erven. Waar je ook woont, je kijkt altijd uit op natuur. Nu de volgende zes erven in aanbouw zijn, is het tijd om Tom van Tuijn weer eens te spreken. Tom heeft het stedenbouwkundig ontwerp gemaakt. Hij legt uit wat je van deze erven mag verwachten. En hij geeft tips waar je op moet letten bij het reageren op de woningadvertenties. Belangrijke informatie dus voor jouw toekomstig woongenot!

Er komen totaal twaalf erven op STEK. Waarom erven? Kun je dat nog eens uitleggen?
De opzet van STEK vindt zijn inspiratie in de boerenerven die in de omgeving liggen. Zo’n boerenerf kent vaak een hoofdhuis en andere gebouwen. Daarom heen ligt een groene omzoming van hagen en struiken. Vroeger woonden vaak hele families op zo’n erf. De sociale band was heel hecht. Zo hadden ze zorg voor elkaar en voor het erf. Met deze visie is STEK ontworpen. Twaalf erven die straks allemaal een eigen gemeenschap vormen. Je woont met elkaar en doet dingen samen zoals spullen en auto’s delen. Op een ongedwongen wijze. Maar ieder heeft wel zijn eigen woning en klein privé.  

Hoe zitten de erven in elkaar? Zijn ze allemaal hetzelfde?
Nee, ieder erf is anders. Sowieso hebben de woningen steeds een andere uitstraling. En er zijn grote erven, maar ook kleinere erven. Je kunt je voordeur aan het erfhart hebben. Maar er zijn ook woningen met het privé terras aan het erfhart. Deze verschillen zorgen voor een totaal andere woonkwaliteit en beleving per erf.

Hoe bedoel je een andere woonkwaliteit per erf? Kun je dit toelichten?
Ik neem als voorbeeld de twee erven die nu als eerste geplaatst worden. Als je op het rechterf helemaal aan de buitenkant tegen de Rosmalensedijk aan woont dan heb je vanaf je privé terras de komende jaren nog weids uitzicht over de polder (1). Je hebt je voordeur dan aan het erf. Ook de woningen onder (2) hebben hun voordeur aan het erf. Maar de privé buitenruimte kijkt uit op een ander erf. Er grenst dan wel een brede groenstrook aan je terras. Je ervaart je privé en wonen in het groen anders dan je erfgenoten die over de polder uitkijken.

De mensen die boven aan het erf wonen (3), hebben hun privé buitenruimte aan het erf. Zij hebben vanaf hun privé terras direct binding met het erf. Als je buiten zit, heb je gemakkelijk en veel contact met je erfgenoten. Je woont dan minder individueel, maar wel intiemer en meer geborgen. Iedereen ziet je wel zitten. Het is dus maar net wat je wilt. Lekker veel reuring en interactie met je erfgenoten? Of wat meer rust en privacy?




Behalve de ligging van de buitenruimte is de woning zelf ook belangrijk. De buitenkant van de woningen ziet er wat anders uit dan bij de eerste twee erven. Hoe komt dat?

In deze tweede fase met de volgende zes erven sluiten we nog meer aan bij de sfeer en uitstraling van een boerenerf. Vooral de architectuur en uitstraling van de woningen is doorontwikkeld. Je ziet dat de meeste woningen een kap hebben.  

Zien de woningen er van binnen ook anders uit?
Er is een nieuw en breder type woning met drie slaapkamers (type Korenbloem). Hierdoor heeft deze woning zowel voor als achter leefruimte en zit de keuken in het midden. Hierdoor kijk je vanuit je binnen leefruimte direct op het erf uit en vice versa. Je ervaart hierdoor meer binding met je erf. De andere woningtypes zijn van binnen bijna hetzelfde als op de eerste twee erven.

In fase twee komen er ook drie gemeenschappelijke (groen)ruimtes en een buurthart. Wat is hiervan de bedoeling?
Op deze plekken kun je de erfgenoten van andere erven ontmoeten. Je kunt hier meer en andere activiteiten ondernemen dan op je eigen erf. Wij leggen alvast de basis aan voor een natuurlijke speeltuin, buurtakker en voedselbos. We zorgen dat de bodem geschikt is, we planten ook een paar bomen aan. Eigenlijk net als we ook doen voor de twaalf erfharten. Voor de verdere invulling geven we ruimte aan de bewoners van STEK. Op ieder erf komt een buurtverbinder te wonen. Zij gaan een rol spelen bij de gemeenschappelijke (groen)ruimtes. Dit is echt een verschil met traditionele wijken. Daar is de invulling van iedere vierkante meter voorbestemd en vastgelegd. Voor de gemeenschappelijke groenruimtes en het buurthart in STEK dus niet. En trouwens ook niet voor de erfharten. Bewoners mogen er ook de tijd voor nemen voordat ze met de eigen invulling aan de gang gaan. En er mag na verloop van tijd best iets anders ontstaan als wij in basis hebben aangelegd.

Er komt veel groen in STEK. Hoe zit het met parkeren van auto’s?
In STEK kiezen we voor groen in plaats van bestrating. Er komen in STEK echt veel minder parkeerplaatsen dan in traditionele buurten. Ongeveer de helft minder. En de weinige parkeerplaatsen die er zijn, liggen aan de randen en niet op de erven. Je hebt dus geen parkeerplaats voor de deur. Bovendien is een eigen parkeerplaats niet gegarandeerd. Al helemaal niet voor twee auto’s. En heb je toch een eigen auto dan verwachten we dat je bereid bent om je auto te delen met je erfgenoten. Zie je dit niet zitten? Dan moet je je afvragen of je bij STEK past.  

Dat gezegd hebbend wil ik vooral benadrukken wat je wel krijgt. Namelijk wonen met de natuur rondom je heen. Je kijkt meer op groen uit dan op blik. Doordat de erven autovrij zijn, kunnen kinderen veilig buitenspelen. En je hebt minder geluidsoverlast en stank van auto’s. Dit alles verhoogt de kwaliteit van wonen.

Kun je tot slot mensen die in STEK willen komen wonen tips geven waar ze op moeten letten?
Ga niet lukraak reageren op de woningadvertenties op Woonservice Regionaal. Verdiep je vooraf goed wat wonen en leven in STEK inhoudt. Zie je het zitten om regelmatig contact met je erfgenoten te hebben? Om er te zijn voor elkaar en het erf. Samen activiteiten te ondernemen, groen mee te onderhouden, mee te doen aan de inrichting van het erfhart en gemeenschappelijke (groen)ruimtes. Spullen en je auto te delen met je erfgenoten. En vooral ook om compact te wonen en een beperkte privé buitenruimte te hebben zonder schuttingen. Kortom, pas jij bij STEK? Kijk daarna welk woningtype matcht met je huishouden. En bedenk vooraf hoe jij wilt dat de buitenruimte ligt ten opzichte van het erf. Aan de binnenzijde of aan de buitenzijde. Zorg dat je dit goed voor jezelf in kaart brengt. Zo maak je een overwogen keuze van woningen die passen bij de woonkwaliteit en beleving die jij wenst.

Meer weten? Bekijk dan deze video met Tom